GRETA THUNBERG PARLA ALS LÍDERS MUNDIALS

Dilluns passat, fa només quatre dies, tenia lloc a Nova York una cimera extraordinària de Nacions Unides per tractar la greu amenaça del canvi climàtic. La jove activista sueca, Greta Thunberg, de només 16 anys, es va adreçar a un públic format per presidents, primers ministres i representants de països de tot el món. Les seves paraules, dites en to colèric, són un potentíssim crit d’alerta per a la Humanitat. Aquestes són algunes de les frases de Greta Thunberg, la inspiradora d’un moviment de protesta que el passat divendres 20 va treure, a tot el món, més de quatre milions de persones al carrer.

“Tot això és un error. Jo no hauria de ser aquí. Hauria de ser a escola, a l’altra banda de l’oceà. Però vosaltres ens demanau als joves que us donem esperança. Com us atreviu?
Vosaltres m’heu robat els somnis d’infantesa amb les vostres paraules buides. I jo estic entre els afortunats. Hi ha gent que pateix. Hi ha gent que mor. Ecosistemes complets es col·lapsen. Som al començament d’una extinció massiva, i tot el que sabeu fer és parlar de doblers i del contes de fades del creixement econòmic etern. Com us atreviu?
Fa més de trenta anys que la ciència ho diu molt clar. Com us atreviu a continuar mirant cap a una altra banda i venir aquí a dir que feis prou, quan les polítiques i les solucions que es necessiten no es veuen enlloc?
Deis que ens sentiu i que enteneu la urgència. Però, per molt trista i enfadada que estigui, no ho vull creure. Perquè si realment entenguéssiu la situació i així i tot seguíssiu sense actuar, llavors seríeu uns malvats. I això em neg a creure-ho.
[…]
Ens estau fallant. Però els joves estan començant a entendre la vostra traïció. Teniu els ulls de les generacions futures damunt vostre. I si optau per fallar-nos, us dic: no us perdonarem mai.
No deixarem que us en sortiu. Aquí mateix i ara mateix, marcam la línia.
El món s’està despertant. I el canvi ve cap aquí, tant si us agrada com si no.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *